ARKITEKTEN BERÄTTAR

”Norra Kyrkogatan 6 speglar tidsandan det uppfördes i. Ett välgjort och gediget bygge, med minst lika hög kvalitet som dagens nyproduktioner. Hus från 1960-talet har länge varit nedvärderade, men det börjar ändras nu.

Fastigheten passar in fint i staden och har ett väldigt bra läge, med både Klarälven och gamla badhuset i blickfånget. Eftersom det från början var kontor är takhöjden högre än i bostadshus från den tiden. På bottenvåningen gör vi en sorts ateljélägenheter, med egna ingångar från innergården, varsin uteplats och 3,4 meter i rumshöjd. Utanför ska gården rustas upp och bli en grönare plats.

Översta våningen, som byggdes till under 1990-talet, blir bättre anpassad efter det övriga huset. Fönstertyper, balkongräcken och andra attribut väljs också med inspiration av den ursprungliga arkitekturen från 1960-talet.

Som arkitekt tänker jag ofta i byggda strukturer, något som kanske inte alltid syns från utsidan, och det kan finnas en skönhet i det. Det normala när man ritar nytt är att sträva efter så få lägenhetstyper som möjligt, men på Norra Kyrkogatan 6 finns en stor variation. Jag kan tänka mig att bo där själv.”

Olof Michélsen
Arkitekt, Södergruppen